Architecture

the overture

Architecture

the overture

Bruce Henderson Architects

Architecture Multi-Residential, Kew, Victoria

Bruce Henderson Architects

Multi-Residential, Kew, Victoria

The Overture modern townhouse design landscape inspired frontage
The Overture modern townhouse design landscape inspired frontage

A landscaped community

A HOLISTIC MODERN LIFESTYLE

Overture is a new community for the leafy inner Melbourne suburb of Kew. Here, Bruce Henderson Architects has reinterpreted the Victorian terrace home as a series of modern townhouses which are clustered around a central garden area and landscaped internal streets.

Creating a Landscaped Community

The landscaped streets and central garden area are critical to embedding an immediate sense of community.

To connect these internal streets and garden to the cul-de-sac, direct sight lines from Barenya Court through to Central Garden Area were created.

As well as contributing to the landscape neighbourhood character, the project was designed around the neighbouring tree root protection zones to retain the local vegetation and to replace existing unhealthy vegetation with an abundance of new growth.

Heritage inspiration for the modern townhouse

Bruce Henderson Architects took inspiration from the surrounding heritage Victorian homes when designing the modern terrace homes of Overture. Vertical party walls, repetitive balustrade detailing, and contemporary metal picket fences are all key elements of the two and three-storey homes.

The overall design is an act of restraint. It focuses on simple yet well-proportioned framing with a pared-back colour palette and smooth, calming materials. Feature “stone highlights” stand out as spectacular focal points of elegance and luxury.

Considered landscape design

The landscape design derives from Asian, particularly Japanese, landscape principles, harmonising with nature in a very fluid, organic way and complementing the calming nature of the architecture.

The Overture modern townhouse court landscape
The Overture modern townhouse courtyard entrance
The Overture modern townhouse detail

While the landscaping is critical to establishing an immediate community that respects its heritage surrounds, it was also a strategic imperative for replacing existing unhealthy vegetation with new growth.

PROJECT DETAIL
FURTHER DETAIL
  • Communal Landscaped ‘streets’
  • Japanese Landscape
  • Row houses
  • Contemporary Victorian Terrace proportions
  • Tree protection and re-instatement

A landscaped community

A HOLISTIC MODERN LIFESTYLE

Overture is a new community for the leafy inner Melbourne suburb of Kew. Here, Bruce Henderson Architects has reinterpreted the Victorian terrace home as a series of modern townhouses which are clustered around a central garden area and landscaped internal streets.

Creating a landscaped community

The landscaped streets and central garden area are critical to embedding an immediate sense of community.

Each block of Overture has a distinct identity, designed with a conceptually unique façade yet featuring a slightly varied cluster.

Front gardens connect to the landscaped streets to enhance the sense of community, while individual rear gardens offer a more private retreat. Basement car parks allow the street level of Overture to become a traffic-free landscaped haven for the community.

The Overture modern townhouse courtyard entrance

Heritage inspiration for the modern townhouse

Bruce Henderson Architects took inspiration from the surrounding heritage Victorian homes when designing the modern terrace homes of Overture. Vertical party walls, repetitive balustrade detailing, and contemporary metal picket fences are all key elements of the two and three-storey homes.

The overall design is an act of restraint. It focuses on simple yet well-proportioned framing with a pared-back colour palette and smooth, calming materials. Feature “stone highlights” stand out as spectacular focal points of elegance and luxury.

The Overture modern townhouse court landscape

Considered landscape design

The landscape design derives from Asian, particularly Japanese, landscape principles, harmonising with nature in a very fluid, organic way and complementing the calming nature of the architecture.

While the landscaping is critical to establishing an immediate community that respects its heritage surrounds, it was also a strategic imperative for replacing existing unhealthy vegetation with new growth.

The Overture modern townhouse detail
PROJECT DETAIL
FURTHER DETAIL
  • Communal Landscaped ‘streets’
  • Japanese Landscape
  • Row houses
  • Contemporary Victorian Terrace proportions
  • Tree protection and re-instatement
The Overture Gallery

Creative visions deserve Architectural brilliance

Inspired Designs Turning Vision Into Reality

Discover

Similar Projects